Dagbok från Dundret

Dagbok från Dundret

Även ett så pass litet fjäll som Dundret har många olika sidor och skepnader beroende på årstid och väder men också beroende på från vilken sida man ser det eller vilka stigar man tar sig fram på. I den här dagboken skildras vardagen på och i närheten av Dundret i text och bild.


20 bilder

natten mot den 12 juli 2022

Femtoppstur som farväl till midnattssolen

Efter sex veckor med solen stående över horisonten kommer ändå till slut alltid en första solnedgång när vi närmar oss mitten av juli månad. Sommaren 2022 har bjudit på ganska få helt klara nätter och något tillfälle till en hel vandring över fjällets samtliga toppar i mestadels soligt väder under denna ljusaste period ville inte riktigt infinna sig förrän alldeles i sista stund. Kanske var detta formellt egentligen den första natten efter sommarsolståndet, men med gynnsam färdväg i tid och rum med avseende på solens position relativt omgivande terräng höll sig åtminstone halva solskivan synlig över horisonten under hela den drygt tre timmar långa vandringen.

Publicerad den 12 juli 2022


13 bilder

natten mot den 24 juni 2021

Blomsterprakt i midnattssol

Under en kort period som vanligen infaller under andra halvan av juni månad färgas Dundret rosa av lappljungens små klockformade blommor. Samtidigt kommer också flera andra blommor så som lappspira, krypljung och fjällgröna. I veckan före midsommar var årets blomning redan i full gång, och under denna klara och ljusa natt fanns det tid för en tur över Dundrets tre sydliga toppar för att beskåda blomsterprakten i midnattssolens ljus.

Publicerad den 30 juni 2021


10 bilder

natten mot den 15 juni 2021

Ljuseffekter av molnbeslöjad midnattssol

Någon klar juninatt med solbelysta fjällhedar var det inte, men norr om ett band med regnskurar någonstans mitt mellan Gällivare och Kiruna sken midnattssolen mer obehindrat. Väderlägen som detta kan skapa intressanta ljuseffekter mot horisonten när man står på en så pass högt belägen plats som Dundret och den här natten var inget undantag.

Publicerad den 15 juni 2021


20 bilder

den 17 april 2021

Tretoppstur i vårvintersol

Aprilväder i norr behöver inte alls betyda busväder, utan lika gärna strålande solsken och kritvita fjäll med allt vad de har att erbjuda av skidåkning av olika slag. När temperaturerna dagtid nu börjat nå tiogradersstrecket om dagarna börjar det bli dags att söka sig upp på fjället för att få ett stabilare före, och åtminstone under förmiddagen och början av eftermiddagen höll sig snön ännu stabil trots den gassande solen. Vi ser här några bilder från en tretoppstur via Västtoppen / Hebrotoppen över Kelvatoppen till Stora toppen varefter det åter var dags att glida ner mot lågterrängen på den ännu snötäckta femmanvägen.

Publicerad den 17 april 2021


10 bilder

den 6 juli 2020

Midnattssol och lokalt regn

Att sol och regn kan skapa vackra skådespel gavs det åter exempel på denna sena kväll på Dundret innan midnattssolen försvann in bakom moln vid horisonten redan strax före midnatt. Fjällutsikten västerut låg dock fortsatt klar och kunde avnjutas tillsammans med en stenskvätta på Linbanetoppen, allt medan myggen effektivt letade upp all tillgänglig bar hud i den vindstilla och ljumma kvällen.

Publicerad den 6 juli 2020


20 bilder

den 27 juni 2020

Tre toppar runt i svala junivindar

Efter några åtminstone delvis mer mulna nätter där solljuset omkring lokal midnatt påverkats av moln vid horisonten i norr klarnade det i stället upp allt mer på kvällen den 26 juni och det stod klart att det sannolikt skulle bli en klar natt. Den tidigare värmeböljan med ljumma myggrika nätter hade nu dock bytts mot svalare vindar som friskade i på höjderna men å andra sidan höll myggen borta. Den något spontana turen resulterade i en vandring från vägen mot Hebrotoppen / Västtoppen med början vid midnatt och därifrån vidare över Kelvatoppen till Stora toppen varefter den något mindre frekventerade leden i riktning mot Soldalen och Björnfällan användes för att åter nå ner till vägen.

Publicerad den 27 juni 2020


50 bilder

den 13 juni 2020

Topparna runt i midnattssol

Efter en lång vinter och kylig vår med sen snösmältning som gav möjlighet till skidåkning i midnattssol i början av juni månad började fjället till slut torka upp en bit in i denna sommarmånad. Natten mellan den 12 och 13 juni sken midnattssolen från en nästan helt klar himmel och möjlighet gavs till årets första vandring runt Dundrets alla toppar i detta speciella nattliga ljus. Turen utgick den här gången från parkeringen vid trädgränsen vid halv tolv-tiden på kvällen och gick först upp mot Lilla toppen, därefter över till Linbanetoppen och vidare mot Stora toppen, Kelvatoppen och till sist Västtoppen. Efter knappt tre och en halv timmes vandring nåddes utgångspunkten åter vid tretiden.

Publicerad den 13 juni 2020


32 bilder

den 22 april 2017

Sen säsongspremiär för topparna runt

Någon gång per vintersäsong och sommarsäsong är det alltid trevligt att på en tur ta sig runt Dundrets alla toppar. Vintern 2017 dröjde det av många olika anledningar ända tills den senare delen av april innan en sådan tur blev av och det är den som beskrivs i den här bildserien. Det är som vanligt den här årstiden, snön nere i lågterrängen påverkas allt mer av den varma vårvintersolen som står allt högre på himlen för varje dag. Vintermånadernas smuts som tidigare har gömts under snön kommer fram allt mer och gör snön allt mindre vit. Samtidigt ligger Dundret där inom synhåll och lockar med sina gnistrande vita snöytor, snö som dessutom brukar hålla betydligt lägre temperatur än den nere i samhället. Det gäller att försöka ta vara på möjligheten till vinterskidföre så här långt in på vårvintern och denna lördagseftermiddag blev det äntligen möjligt. Färden gick denna gång från Björnfällan rakt upp mot Lilla toppen och därefter motsolsvarv till Västtoppen, Kelvatoppen, Stora toppen och Linbanetoppen och avslutades med nedstigning genom Soldalsravinen.

Publicerad den 22 april 2017


20 bilder

den 17 april 2016

Topparna runt i aprilsolen

Medan vägar och delar av gräsmattor börjar titta fram nere i centrala Gällivare råder full vinter med mängder av snö uppe på Dundret. Trots starkt strålande vårvintersol håller sig snön någorlunda kall och ger fint skidföre. Denna aprilsöndag var molnigheten lite växlande men fram på eftermiddagen klarnade himlen upp från väster och öppnade för en lång skidtur över samtliga toppar. Den här gången utgick turen från Björnfällan via Soldalen till Linbanetoppen, Stora toppen, Kelvatoppen, Västtoppen och sist Lilla toppen med brant nedstigning tillbaka mot Björnfällan.

Publicerad den 17 april 2016


17 bilder

den 29 februari 2016

Femtoppstur på skottdagen

Att förflytta sig över Dundrets samtliga toppar är ett sätt att se fjällets många olika delar. Under barmarkssäsongen är det möjligt att köra upp på fjället och vandra runt där uppe, men när vägen stängs vintertid måste man också ta sig upp för egen maskin eller med liften till Linbane­toppen. Väljer man att åka skidor ända från centrala Gällivare och över alla toppar blir det en tur på drygt två mil. Här följer bilder från en sådan tur på skottdagen där färdvägen var Gällivare–Björnfällan–Lilla toppen–Västtoppen–Kelvatoppen–Stora toppen–Linbanetoppen–Femmanvägen–Vassaraträsk–Gällivare.

Publicerad den 29 februari 2016


7 bilder

den 8 november 2015

Söndagstur till Åke på toppen

Under vintersäsongen november–april håller Åke på toppen-stugan öppet mellan 10 och 14 på söndagar. Denna den andra söndagen för säsongen var bilvägen upp på kalfjället ännu körbar och det blev tid att vandra upp till stugan på eftermiddagen närmare stängningstid. För detta belönades man med en vacker solnedgång när ljuset plötsligt strålade in under molnen.

Publicerad den 8 november 2015


3 bilder

den 25 oktober 2015

Blåst, oktoberdimmor och solnedgång

Besök på Stora toppen och Linbanetoppen en lite blåsig oktoberdag.

Publicerad den 25 oktober 2015


1 bild

den 18 oktober 2015

Med Dundret i fonden

Dundret utgör ofta ett landmärke i landskapet, något att fästa blicken på i fjärran. Så är det vid sjön Njiehtsakjávrre i väster där vattnet låg nästan spegelblankt på eftermiddagen.

Publicerad den 18 oktober 2015


5 bilder

den 9 oktober 2015

Frostigt på kalfjället

När molnen hänger över fjälltopparna vid kyligt höstväder kan vacker frost bildas som börjar glimma när solen plötsligt dyker upp. Det var vad som hände på eftermiddagen den 9 oktober.

Publicerad den 9 oktober 2015


1 bild

den 5 oktober 2015

Vintersäsongen är i antågande

När temperaturerna börjar krypa under nollan påbörjas förberedelserna för en ny säsong i Dundrets skidbackar och belysningen tänds på kvällen.

Publicerad den 5 oktober 2015


3 bilder

den 2 oktober 2015

Den första snön

Så kom den då, dagen då det åtminstone var lite vitpudrat på Dundret när molnen lättade och topparna blev synliga från samhället nedanför. Några bilder från en fotorunda längs femmanvägen upp till Linbanetoppen i isande kalla vindar.

Publicerad den 2 oktober 2015


5 bilder

den 7 september 2015

Höstvyer från Lilla toppen

Några vyer mot bebyggelsen i och omkring Gällivare och Malmberget från Lilla toppen mitt på dagen. Hösttemperaturerna har kommit till Gällivare och Dundret, och sakta men säkert förändras färgerna i landskapet.

Publicerad den 7 september 2015


3 bilder

den 13 augusti 2015

Förändringar i fjällutsikten

Bygget av den nya sexstolsliften Dundret Express fortskrider och börjar nu sätta avtryck även i utsikten mot Dundret från centrala Gällivare. På onsdagsmorgonen den 12 augusti glimmade det lite extra uppe i Linbanetoppens nordsluttning och det visade sig att masterna för den nya liften hade satts upp dagen innan.

Publicerad den 13 augusti 2015


7 bilder

den 7 juni 2015

Åke på toppen med molnbeslöjad midnattssol

Det finns klara kvällar och mulna kvällar, ock så finns det ganska många kvällar med bara viss molnighet på himlen. Med en lågt stående midnattssol krävs det inte bara att det är klart rakt över betraktaren utan även att det någorlunda klart på ganska stort avstånd norrut. Den 7 juni klarnade det upp till kvällen men moln långt bort vid horisonten gjorde det svårbedömt om solskivan skulle visa sig in i det sista. En vandring till Stora Toppen vid midnatt i det ännu kyliga och blåsiga vädret fick det bli för att undersöka utvecklingen, och spännande ljus kan man nästan alltid hitta.

Publicerad den 7 juni 2015