Dagbok från Dundret

Även ett så pass litet fjäll som Dundret har många olika sidor och skepnader beroende på årstid och väder men också beroende på från vilken sida man ser det eller vilka stigar man tar sig fram på. I den här dagboken skildras vardagen på och i närheten av Dundret i text och bild.


den 22 april 2017

Sen säsongspremiär för topparna runt

Någon gång per vintersäsong och sommarsäsong är det alltid trevligt att på en tur ta sig runt Dundrets alla toppar. Vintern 2017 dröjde det av många olika anledningar ända tills den senare delen av april innan en sådan tur blev av och det är den som beskrivs i den här bildserien. Det är som vanligt den här årstiden, snön nere i lågterrängen påverkas allt mer av den varma vårvintersolen som står allt högre på himlen för varje dag. Vintermånadernas smuts som tidigare har gömts under snön kommer fram allt mer och gör snön allt mindre vit. Samtidigt ligger Dundret där inom synhåll och lockar med sina gnistrande vita snöytor, snö som dessutom brukar hålla betydligt lägre temperatur än den nere i samhället. Det gäller att försöka ta vara på möjligheten till vinterskidföre så här långt in på vårvintern och denna lördagseftermiddag blev det äntligen möjligt. Färden gick denna gång från Björnfällan rakt upp mot Lilla toppen och därefter motsolsvarv till Västtoppen, Kelvatoppen, Stora toppen och Linbanetoppen och avslutades med nedstigning genom Soldalsravinen.

32 bilder


den 17 april 2016

Topparna runt i aprilsolen

Medan vägar och delar av gräsmattor börjar titta fram nere i centrala Gällivare råder full vinter med mängder av snö uppe på Dundret. Trots starkt strålande vårvintersol håller sig snön någorlunda kall och ger fint skidföre. Denna aprilsöndag var molnigheten lite växlande men fram på eftermiddagen klarnade himlen upp från väster och öppnade för en lång skidtur över samtliga toppar. Den här gången utgick turen från Björnfällan via Soldalen till Linbanetoppen, Stora toppen, Kelvatoppen, Västtoppen och sist Lilla toppen med brant nedstigning tillbaka mot Björnfällan.

20 bilder


den 29 februari 2016

Femtoppstur på skottdagen

Att förflytta sig över Dundrets samtliga toppar är ett sätt att se fjällets många olika delar. Under barmarkssäsongen är det möjligt att köra upp på fjället och vandra runt där uppe, men när vägen stängs vintertid måste man också ta sig upp för egen maskin eller med liften till Linbane­toppen. Väljer man att åka skidor ända från centrala Gällivare och över alla toppar blir det en tur på drygt två mil. Här följer bilder från en sådan tur på skottdagen där färdvägen var Gällivare–Björnfällan–Lilla toppen–Västtoppen–Kelvatoppen–Stora toppen–Linbanetoppen–Femmanvägen–Vassaraträsk–Gällivare.

17 bilder


den 8 november 2015

Söndagstur till Åke på toppen

Under vintersäsongen november–april håller Åke på toppen-stugan öppet mellan 10 och 14 på söndagar. Denna den andra söndagen för säsongen var bilvägen upp på kalfjället ännu körbar och det blev tid att vandra upp till stugan på eftermiddagen närmare stängningstid. För detta belönades man med en vacker solnedgång när ljuset plötsligt strålade in under molnen.

7 bilder


den 25 oktober 2015

Blåst, oktoberdimmor och solnedgång

Besök på Stora toppen och Linbanetoppen en lite blåsig oktoberdag.

3 bilder


den 18 oktober 2015

Med Dundret i fonden

Dundret utgör ofta ett landmärke i landskapet, något att fästa blicken på i fjärran. Så är det vid sjön Njiehtsakjávrre i väster där vattnet låg nästan spegelblankt på eftermiddagen.

1 bild


den 9 oktober 2015

Frostigt på kalfjället

När molnen hänger över fjälltopparna vid kyligt höstväder kan vacker frost bildas som börjar glimma när solen plötsligt dyker upp. Det var vad som hände på eftermiddagen den 9 oktober.

5 bilder


den 5 oktober 2015

Vintersäsongen är i antågande

När temperaturerna börjar krypa under nollan påbörjas förberedelserna för en ny säsong i Dundrets skidbackar och belysningen tänds på kvällen.

1 bild


den 2 oktober 2015

Den första snön

Så kom den då, dagen då det åtminstone var lite vitpudrat på Dundret när molnen lättade och topparna blev synliga från samhället nedanför. Några bilder från en fotorunda längs femmanvägen upp till Linbanetoppen i isande kalla vindar.

3 bilder


den 7 september 2015

Höstvyer från Lilla toppen

Några vyer mot bebyggelsen i och omkring Gällivare och Malmberget från Lilla toppen mitt på dagen. Hösttemperaturerna har kommit till Gällivare och Dundret, och sakta men säkert förändras färgerna i landskapet.

5 bilder


den 13 augusti 2015

Förändringar i fjällutsikten

Bygget av den nya sexstolsliften Dundret Express fortskrider och börjar nu sätta avtryck även i utsikten mot Dundret från centrala Gällivare. På onsdagsmorgonen den 12 augusti glimmade det lite extra uppe i Linbanetoppens nordsluttning och det visade sig att masterna för den nya liften hade satts upp dagen innan.

3 bilder


den 7 juni 2015

Åke på toppen med molnbeslöjad midnattssol

Det finns klara kvällar och mulna kvällar, ock så finns det ganska många kvällar med bara viss molnighet på himlen. Med en lågt stående midnattssol krävs det inte bara att det är klart rakt över betraktaren utan även att det någorlunda klart på ganska stort avstånd norrut. Den 7 juni klarnade det upp till kvällen men moln långt bort vid horisonten gjorde det svårbedömt om solskivan skulle visa sig in i det sista. En vandring till Stora Toppen vid midnatt i det ännu kyliga och blåsiga vädret fick det bli för att undersöka utvecklingen, och spännande ljus kan man nästan alltid hitta.

7 bilder